Om

Välkommen till Norrköpings Aikidoklubb

AikidoAikido – en ung japansk kampkonst med gamla rötter

Aikido är en modern japansk kampkonst som utvecklades i början 1900-talet av Morihei Ueshiba (1883-1969). Efter att under många år ha tränat flera japanska stridskonster ville han utveckla en kampkonst som inte gick ut på att slåss och besegra sin motståndare. Baserat på sina lärdomar skapade han det som kom att kallas aikido. Trots att aikidon under åren vuxit i popularitet och spritts över världen har den förblivit budons mål trogen och i enlighet med Ueshibas ideal skiljer den sig från andra kampkonster i och med att tävlingsmomentet saknas i aikido.

Aikido i Sverige

I Sverige har aikido utövats sedan tidigt 1960-tal. Det som började som en udda sport med ett fåtal utövare har vuxit till en idrott med närmare 5000 utövare i över 100 föreningar från Vellinge i söder till Luleå i norr. Aikidon var redan från starten organiserad under Riksidrottsförbundet, då via Judoförbundet.


Träna aikido

Även om aikido kan användas som försvar och är en kampkonst är inte syftet med träningen att försvara sig eller besegra en motståndare. Det finns inga anfallstekniker och den man tränar med kallas partner – inte motståndare. Vi lär och utvecklas genom samarbete. Den anfallande och den anfallne möts inte kraft mot kraft utan kraften i anfallet fångas upp och den som anfaller leds in i en fasthållning eller ett kast. Syftet är inte att skada den anfallande utan att kontrollera honom/henne.

För en oinvigd kan väl utförd aikido därför se ut att vara uppgjord, men teknikerna är mycket effektiva och omöjliga att stå emot.

Det tar lång tid att lära sig aikido och riktigt fullärd blir man aldrig. Eftersom det inte finns några tävlingar kan alla träna tillsammans, barn och vuxna, män och kvinnor. Det finns inte heller någon övre gräns för hur gammal man kan vara när man tränar.


Filmklipp med en av Tissiers elever.

KlubbenVerksamheten

 

Norrköpings Aikidoklubb är en ideell förening som genom Budoförbundet är ansluten till Riksidrottsförbundet. Detta innebär att alla klubbens medlemmar är försäkrade under träningen.

För att klubben verksamhet ska gå runt krävs engagemang från alla medlemmar.

Alla får dra sitt strå till stacken genom att hjälpa till med städning och liknande.


Den aikido vi tränar är starkt influerad av Christian Tissier 8 dan shihan från Frankrike.NORRKÖPINGS AIKIDOKLUBB ©  |   ALL RIGHTS RESERVED

Var finns vi?


Vi håller till på Norrköpings Judoklubb.


Kabelvägen 17.


   


Vi finns på Facebook.


Norrköpings Aikidoklubb på Facebook.